sunnuntai 4. elokuuta 2013

Kotona taas

Casperosa Järnäsklubbenin ravintolan edessä laiturissa.
Casperosa saapui kotilaituriin perjantaina 2.8. klo 23.40. Kipparilla on takana viiden viikon reissu, amiraalilla ja laivakoiralla neljän viikon ja lapsilla kolmen.
Höga Kustenin purjehdus on pisin matka, jonka olemme Casperosalla tehneet. Kaiken kaikkiaan purjehdimme lähes 800 merimailia.
Loppujen lopuksi kaikki sujui hienosti. Miehistö oli terveenä, loukkaantumisia ei sattunut kenellekään ja merisairauttakin ilmeni vain parina päivänä.
Itse pelkään eniten oksennus- ja vatsatautia, sillä neljä sairasta ja yksi tosi pieni vessa on hankala yhdistelmä. Onneksi siltäkin vältyttiin!
Ainoat ongelmat koskivat moottoria. Niitä sitten riittikin ihan loppumetreille saakka. Viimeiset pikku korjaukset tehtiin Maakallassa perjantaiaamuna ja se olikin hankala löytää. Polttoainelinjasta vuoti tippa silloin tällöin. Kun oikea kohta löytyi, korjaus vei minuutin.Övikissä taas odottelimme uutta polttoainepumppua viikon. Sekin olisi ollut helppo korjata kun olisi heti tiedetty mikä oli vikana. Yksi jousi oli vain poikki. Muuten uusi kone pelaa kuin unelma ja onpa nyt sisäänajettu ja testattu ääriolosuhteissa.
Kasper katselee maisemia Mjältöltä.

Höga Kustenin matkareittimme oli: Kiviniemi-Kokkola/Mustakari-Kokkola/Potti-Uumaja/Holmsund-Järnäsklubben-Husum-Skedeviken-Trysunda-Örnsköldsvik-Ulvö-Bönhamn-Häggvik-Lövvik-Lustholmen-Härnösand-Hörnö brygga-Norrfjällsviken-Mjältö-Övik-Järnäsklubben-Uumaja/Holmsund-Ratan-Tankar-Kokkola/Potti-Maakalla-Kiviniemi
Pisin päivämatka Casperosalla tehtiin heti lähtöpäivänä Kiviniemestä Kokkolaan. Merimaileja kertyi yhtenä päivänä noin 102. Gastina olivat silloin Jaana ja Veikko.
Kipparin gastiksi tuli viimeiselle etapille Kokkolasta Kiviniemeen Peter, jonka mielestä kahdessa päivässä ehti kokea kaikki sääolosuhteet. Välillä paistoi, välillä satoi, sumuakin riitti ja tuulta joka lähtöön.

Paras satama oli Järnäsklubben (amiraalin valinta), tietysti laituriravintolan takia. Itse satama on pieni ja ahdas. Hyviä olivat myös Häggvik, kauniiden maalaismaisemien vuoksi sekä Mjältö upean luontopolun vuoksi.
Olemme jo aikaisemmin ihastuneet Rataniin, jossa on ihanasti remontoidut huoltotilat veneilijöille vanhassa rantarakennuksessa. Ratanissa on myös mukava värdshus, josta saa maistuvaa ruokaa, sekä hyvä luontopolku.

Perhepurjehduksen parhainta antia ovat yhteiset hetket lasten kanssa. Koska Casperosassa ei ole televisiota eikä tietokonetta (paitsi kipparin navigointikone), lapset viettävät aikaansa päivisin ulkona ja illalla aikuisten kanssa seurustellen.
Ruotsin puolella lasten kännykätkään eivät toimineet, joten tekstarit eivät sinkoilleet Suomen puolelle ja nettipelit jäivät pelaamatta.
Koimme monta hyvää yhteistä hetkeä Yatzya pelatessamme. Huomasimme kuinka fiksuja ja ihania lapsia meillä on. Kotona arjen pyörityksessä se jää monesti kokematta.



Ei kommentteja: